1) Kukaan ei tiedä, missä salibandy keksittiin ensimmäisen kerran

Ruotsi, Suomi, Norja, Kanada ja Yhdysvallat kaikki väittävät, että peli on saanut alkunsa heidän maassaan, kun paikalliset keksivät tavan pelata jääkiekkoa, vaikka ulkona ei ollut lunta tai jäätä! Ensimmäinen moderni salibandyottelu pelattiin Göteborgissa, Ruotsissa vuonna 1968, mutta pelin versioita on pelattu jo vuodesta 1958 Yhdysvalloissa.

(2) Singapore on ensimmäinen Kaakkois-Aasian maa, jossa pelataan salibandya

Salibandy saapui Singaporeen vasta vuonna 1994, kun ruotsalaiset veljekset, Filip ja Stefan Dahlgren, toivat lajin maahan. Monet ihmiset pitivät epätodennäköisenä, että jääkiekosta johdettu urheilulaji saavuttaisi suosiota kuumassa ja aurinkoisessa Kaakkois-Aasiassa, mutta Dahlgrenin veljeksillä oli muita ajatuksia. Aloittaen Singaporesta, he esittelivät salibandyn koko alueelle.

(3) Singapore on voittanut useita salibandyn mestaruustitteleitä

Vaikka salibandy on niin uusi laji, Singaporessa joukkueet ovat jo voittaneet useita mestaruuksia, mukaan lukien naisten APAC WFC 2005; miesten APAC WFC vuosina 2006, 2007, 2008, 2010; ja Myanmarin SEA Games 2013, jossa salibandy oli esittelylajina! Tänään Singaporessa on noin 10 000 aktiivista salibandyn pelaajaa noin 200 koulussa ja 100 paikallisessa seurassa.

(4) Sitä kutsutaan useilla nimillä

Urheilulaji tunnetaan nimellä salibandy Suomessa ja innebandy Ruotsissa ja Norjassa. Tämä erottaa sen bandysta, joka on talviurheilulaji, jota voidaan pelata ulkona. Salibandya kutsutaan myös unihockey-nimellä Sveitsissä ja Irlannissa. Tämä on lyhennetty versio termistä “universal hockey”, mikä on yksinkertaistettu versio jääkiekosta.

(5) Salibandy pelataan kentällä

Vaikka pelialue näyttää samanlaiselta kuin pöytätenniskenttä, sitä kutsutaan itse asiassa ‘salibandykentäksi’. Tämä johtuu siitä, että nimi on peräisin jääkiekosta, jota myös pelataan kentillä.

(6) Se on pyörätuoliystävällinen urheilulaji

Salibandy on nopeatempoinen laji, joka korostaa nopeutta, taitoa ja tekniikkaa fyysisen voiman sijaan, mikä tekee siitä erinomaisen urheilulajin liikuntarajoitteisille henkilöille. Salibandymailat ja -pallot ovat myös erittäin kevyitä eivätkä ne aiheuta suurta loukkaantumisvaaraa. Pyörätuolilla pelattava salibandy noudattaa tavanomaisen salibandyn sääntöjä. Kuitenkin, kun salibandy hyväksyttiin viralliseksi lajiksi vuoden 2017 Special Olympics World Winter Games -kisoissa, joukkueet pelasivat 3 vastaan 3 (sen sijaan että tavallisesti 5 vastaan 5).

(7) Singapore isännöi kansainvälisiä salibandykilpailuja

Singapore on isännöinyt kansainvälisiä salibandykilpailuja vuodesta 2005 lähtien, mukaan lukien naisten WFC Woodland Sports Hallissa, ITE College Eastissa ja Singapore Indoor Stadiumilla. Tänä vuonna suuret kilpailut, kuten naisten Aasian ja Oseanian salibandykonfederaation cup (AOFC) ja miesten maailmanmestaruuskarsinnat (WFCQ), palaavat Singaporeen. Naisten sarjaa striimataan parhaillaan ActiveSG Circle -palvelussa, jossa voit tukea (klikkaa tästä) Team Singaporea, kun he pelaavat kotikentällään ja tavoittelevat kunniaa viiden muun joukkueen kanssa!

Koulujen tasolla kansallisen koulupelien salibandykilpailu huipentuu jännittävään päätökseen A-divisioonan tyttöjen ja poikien 3./4. ja loppusijoitusten osalta 24. toukokuuta. Voit seurata kaikkea toimintaa täältä. Älä missaa sitä!