Bandy on yksi suosituimmista talvipeleistä, jota yleensä pelataan ulkona jääkentillä. Se muistuttaa monella tavalla jääkiekkoa, vain pienin eroavaisuuksin. Bandy on lähes yksinomaan olemassa Skandinavian maissa, Baltian maissa ja Mongoliassa. Peli on saanut maailmanlaajuista huomiota ainutlaatuisuutensa ja kilpailullisen luonteensa ansiosta.

Bandy-pelaajat kilpailevat Venäjän Bandy-superliigan ottelussa Zorky Krasnogorskin ja Volga Ulyanovskin välillä Krasnogorskissa Moskovan ulkopuolella 14. tammikuuta 2016. Kuva: Vasily Maximov

Kuten monilla muilla peleillä, bandylla on säännöt ja formaatti, jotka ohjaavat pelaajia ja joukkueita. Pelaajat käyttävät myös erityisiä varusteita. Tässä artikkelissa kerrotaan lisää tästä talvipelistä, sen alkuperästä, maista, joissa sitä laajasti harrastetaan, ja sen historian merkittävimmästä pelaajasta.

Mikä on bandy?

Bandy on joukkuelaji, jota pelataan jäähallissa kahden joukkueen luistelijoiden kesken. Sen historia ulottuu 1700-luvulle Venäjälle ennen kuin se kehittyi talviurheilulajiksi Itä-Anglian suomailla. Pelin säännöt julkaistiin vuonna 1882, yhdeksän vuotta ennen Englannin kansallisen bandyliiton perustamista.

Miten bandy pelataan?

Bandy pelataan jäällä käyttäen pyöreää palloa. Siinä kilpailee kaksi joukkuetta, joissa kummassakin on yksitoista pelaajaa, jotka pyrkivät saamaan pallon vastustajan maaliin käyttäen mailoja. Peli, kuten jalkapallo, koostuu kahdesta 45 minuutin jaksosta. Ottelun voittaa se joukkue, joka on tehnyt enemmän maaleja. Ottelu voi myös päättyä tasapeliin, jos molemmat joukkueet ovat tehneet yhtä monta maalia.

Missä bandya pelataan?

Urheilua harrastetaan jääpinnalla, joka on jalkapallokentän kokoinen talvella. Se on yleistä Neuvostoliitossa, Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa. Sen suosio on myös levinnyt Yhdysvaltoihin, Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan ja Aasiaan.

Mikä maa on tehnyt bandystä kansallislajin?

Bandy on Venäjän kansallislaji. Se on myös maan suosituin peli, jota pelataan kylmemmillä alueilla. Miljoonat venäläiset pelaavat lajia eri tasolla, kouluista ja korkeakouluista vakiintuneisiin joukkueisiin useissa liigoissa. Maan korkein kilpailutaso on Venäjän Bandy-superliiga, joka on ollut olemassa lähes kolme vuosikymmentä.